wittekruis1b

Starterswoningen Witte Kruislaan Den Burg

Lokatie
Witte Kruislaan, Den Burg, Texel
Architect
Architectenbureau Jan Visser, Texel
Projectarchitect
Tjaart Hoeksema
Opdrachtgever
Duin Bouwbedrijf BV, Den Burg
Adviezen constructie
Ingenieursbureau Vlagsma, Heerenveen
Aannemer
Duin Bouwbedrijf BV, Den Burg
Ontwerp
2001
Uitvoering
2004

Het project verving een blokje met personeelswoningen behorende bij het naastgelegen Groene Kruis gebouw. Deze twee-onder-een-kapwoningen, met de kap evenwijdig aan de straat, lagen een paar meter van het trottoir af. Hierdoor weken ze qua schaal en beeld behoorlijk af van de rest van de straat, kleinschalige woningen met topgevels, die direct aan het trottoir liggen.

9 driekamerappartementen
De nieuwbouw bestaat uit een vijftal repeterende eenheden met 9 driekamerappartementen en een inpandig bergingenblok ten behoeve van de appartementen. Eén van de appartementen heeft een werkruimte op de begane grond zodat een woonwerkwoning ontstaat.
De gestapelde driekamerwoningen, met wonen aan de straatzijde en slapen aan de achterzijde, worden ontsloten via het verbindingsdeel tussen de ‘huisjes’. Op de verdieping bevind zich hier het terras van de bovenste woningen. In de topgevels bevinden zich een zolder en een vide boven de woonkamer op de verdieping.

Vissershuisjes
De woningen zijn geïnspireerd op de traditionele loods- of vissershuisjes zoals die veel op Texel te vinden zijn, met een steenachtige begane grond en een houten verdieping met kap. Ook in de detaillering komt de traditionele vormgeving terug, zoals te zien is in de dakranden aan de voorzijde, en de niet-verdiepte plaatsing van de kozijnen in de voorgevel.

Nissen
De achterzijde van het gebouw staat op de kavelgrens, waardoor het niet mogelijk was daar ramen in te maken. Om de slaapkamers toch van daglicht te voorzien zijn de ramen in een nis in de gevelwand geplaatst. Vanwege de ligging aan een parkeerterrein heeft deze gevel een abstractere en grootschaliger vormgeving.

vissershuisjes

DSC0055crop2560

sit260a

R0011509560

oud1a

R0011513560

oud1a1

R0011678560

oud1a1a

R0011677560

oud1a1a1

plg