noorman1b

Strandkiosk 'De Noorman',
kaartverkoop veerdienst rederij De Vriendschap

lokatie
Volharding, De Cocksdorp, Texel
architect
Architectenbureau Jan Visser, Texel
projectarchitect
Tjaart Hoeksema
opdrachtgever
Rederij De Vriendschap, De Cocksdorp
aannemer
eigen beheer
ontwerp
2003
uitvoering
2004-2005

Rederij De Vriendschap onderhoudt in de zomermaanden een veerdienst tussen Texel en Vlieland voor voetgangers en fietsers. In 2000 kreeg De Vriendschap toestemming van de gemeente Texel en Rijkswaterstaat om gedurende het vaarseizoen een paviljoen op het duin te plaatsen met een bruto oppervlak van 30 m2. De opdrachtgevers wilden geen conventioneel paviljoen dat in het voorjaar opgebouwd en in het najaar weer afgebroken moet worden. Een standaard systeemunit was gezien de specifieke sfeer van het bedrijf ook geen optie.

Verplaatsbaar
Samen met de opdrachtgevers, Sil Boon en Janka van der Brink, is een kiosk bedacht die als één geheel opgetild en verplaatst kan worden. De kiosk wordt elk voorjaar van het eigen erf op een boerenwagen getild, naar het strand gereden en met behulp van een telekraan op het duin aan het pad naar de vertreksteiger geplaatst.

Staalskelet
De kiosk is bestaat uit een vormvast staalskelet. In combinatie een steile dakhelling was het mogelijk een stijf frame te maken dat in één keer aan een paar, als hellebaarden vormgegeven, hijsogen opgetild kan worden. Het skelet is ingevuld met houten vloer-, dak-, en gevelelementen. De fundering bestaat uit betonplaten die op het zand liggen. De gevels zijn bekleed met geoliede lariks schaaldelen en juthout. Dit geeft, samen met diverse door de opdrachtgever/zelfbouwer toegevoegde details, de kiosk zijn specifieke karakter.

kioskpersp12k1kioskpersp22k

kioskplg2c

intakels1

noorman4noorman5

noorman3a

noorman2b