gev1020

Hofje met 3 stadsvillas in centrum Den Burg

lokatie
Zwaanstraat, Den Burg, Texel
architect
Architectenbureau Jan Visser, Texel
projectarchitect
Tjaart Hoeksema
opdrachtgever
Duin Bouwbedrijf BV, Den Burg
aannemer
Duin Bouwbedrijf BV, Den Burg
ontwerp
1999-2002
uitvoering
2001-2003

Geheel ingeklemd door omliggende kavels met woonbebouwing en achtertuinen en slechts over een beperkte breedte gelegen aan de Zwaanstraat ligt het kavel van 560 m2 waarop voorheen een discotheek stond en waar nu 3 ruime 'stadswoningen' staan. De locatie bevindt zich nabij de ring in het oude centrum van den Burg waar verspringingen met monumentale gevels steeds het straatbeeld begrenzen.

Voor- en achterhuis
Het eerste huis bestaat uit een voor- en achterhuis die middels een trappenhuis verbonden zijn. Het voorhuis, direct gelegen aan de Zwaanstraat, is een klassiek vormgeven bouwvolume die het hofje afsluit van de straat en dit een semiopenbaar karakter verleent. De voorgevel heeft een opbouw bestaande uit plint, middendeel en kroonlijst en de materiaalkeuze is afgestemd op de directe omgeving.

Plint
De gemetselde plint loopt het hofje binnen, waar de architectuur overgaat in eenvoudige, wit gestuukte volumes afgewisseld met volumes van hout en gevelaccenten in kleur. De woningen liggen direct tegen de grenzen van de omliggende kavels en vormen te samen met de metselde tuinmuren het hofje. Er is gekozen voor lichte kleuren zodat middels reflecties het hofje een ‘lichte’ ruimte wordt.

Buitenkamers
De woningen hebben een oppervlak tussen de 125 en 180 m2. Op het begane grond- respectievelijk het souterrainniveau een bevindt zich de inpandige garage en de slaap- en badkamers. Op de bel etage respectievelijk de 1e verdieping liggen de woonkamer en woonkeuken. Doorgaande trappenhuizen verbinden de ruimtes, lange zichtlijnen zorgen voor een grote ruimtelijkheid. De woonkamers zijn georiënteerd op kleine stadstuinen en terrassen die als een verlengstuk van de woonkamer, als een ‘buitenkamer’, zijn ontworpen.

sit310

hofje2

iso310

hofje3

iso310a

hofje4

iso310a1

hofje5

hofjeplg00b

hofje6

hofjeplg01b

hofje7

hofjeplg02b

hofje8

iso310a1a1a1

hofje9

hofje1