bornholm1b

Hotelappartementen Hotel Bornholm

lokatie
Hoofdweg, West Terschelling
architect
Architectenbureau Jan Visser, Texel
projectarchitect
Tjaart Hoeksema
opdrachtgever
Epema's Horeca BV, West Terschelling
adviezen constructie
Ingenieursbureau Vlagsma, Heerenveen
aannemer
Aannemingsbedrijf Hoogenberg BV, Appelscha
ontwerp
1999-2001
uitvoering
2001-2002

Het appartementengebouw is een uitbreiding van een bestaand hotel- en horecacomplex aan de bosrand even oosten van West Terschelling.

Torentjes
De 14 hotelappartementen bevinden zich in 7 houten torentjes. Elk van de torentjes bevat twee appartementen, één op elke verdieping. De houten torentjes staan op een half in het maaiveld verzonken gemetselde ‘plint’ waarin de personeelsverblijven en een dienstwoning zijn opgenomen. Uit de vierkante torentjes zijn steeds de hoeken gesneden, waardoor ruimte voor balkons ontstaat. De torentjes zijn zodanig verschoven dat de plattegrond naar de bosrand toe breder wordt, waardoor de meeste appartementen langs elkaar op het wad uitkijken.

Atrium
Door de verschuiving ontstaat een twee verdiepingen hoog, atriumachtig middengebied van waaruit de appartementen ontsloten worden. Entree, trappenhuis en lift zijn aan de kant van de bosrand geplaatst waardoor het appartementencomplex er vanuit de weg niet als een zelfstandig functionerend gebouw uitziet, maar als een uitbreiding van het bestaande complex. De lift staat nadrukkelijk uit de as van het middengebied waardoor lopend naar de lift uitzicht op het bos is. Het middengebied is vormgegeven als een overdekte buitenruimte. Op de begane grond door middel van de bestrating, op de verdieping door een hardhouten ‘steiger’ die de appartementen ontsluit. Grote daklichten versterken dit idee.

Bornholmplg1aBornholmplg01aBornholmplgdak1

bornholm2a

bornholm3

bornholm4