banke1b

Tusse de Banke

lokatie
Groeneplaats, Den Burg, Texel
architect
Architectenbureau Jan Visser, Texel
projectarchitect
Tjaart Hoeksema
opdrachtgever
Rabobank Texel
adviezen constructie
Ingenieursbureau Vlagsma, Heerenveen
aannemer
Duin Bouwbedrijf BV, Den Burg
ontwerp
1999
uitvoering
1999-2000

Expostieruimte 'Tusse de banke' gemeente Texel
Het gemeentelijke expositiecentrum zat al jaren relatief onzichtbaar in een verbouwde schoenenzaak. Het bestaande gebouwtje stond een beetje verloren tussen de ING bank en de Rabobank in, wat betreft schaal veruit de mindere en ook met een gesloten, architectonisch weinig sprekende, gevel. Door de verbouwing ontstond de mogelijkheid de expositieruimte een eigen gezicht te geven. Tevens had de naastgelegen Rabobank ruimtetekort en wilde uitbreiden met een aantal spreekkamers.

Hergebruik
Van het bestaande gebouwtje is alleen de draagstructuur gehandhaafd waarop een extra verdieping geplaatst is. De nieuwe gevel is zo hoog mogelijk gemaakt. De bestaande split-level doorsnede is gehandhaafd. De tentoonstellingsruimten van het gemeentelijke expositiecentrum zijn in de voorste helft van het gebouw ondergebracht. De functies van de Rabobank liggen aan de achterzijde van het gebouw.

Vitrine
In de het gevelontwerp en de detaillering is de grotere schaal zoveel mogelijk benadrukt. De gevel is ontworpen als één groot vlak waarin een groot gat is gemaakt. Een asymmetrisch gegalvaniseerd stalen kruis deelt het gat op in een terugliggend deel, waarin de entree en een grote pui voor de bovengelegen expositieruimte zijn opgenomen, en een deel dat in het vlak van de gevel ligt. Dit deel is als een twee verdiepingen hoge vitrine ontworpen. Het onderste deel van de vitrine wordt gebruikt door de historische vereniging die daar haar collectie gerestaureerd aardewerk tentoonstelt. De vitrine is hier tevens een ‘filter’ tussen de kleine werkruimte waar het aardewerk gerestaureerd wordt en de openbaarheid van het centrale plein van Den Burg. Het bovenste deel van de vitrine biedt het expositiecentrum de mogelijkheid kleine sculpturen tentoon te stellen.

Keramische panelen
Er is veel aandacht besteed aan de materiaalkeuze en de detaillering van de voorgevel. De hoogte van de staalprofielen en de positie van stijlen en dorpels zijn ontworpen op de moduulmaat van de keramische gevelbekleding. De kleur van de keramische panelen is afgeleid van de kleuren van de naastgelegen dakvakken. Het oregon pine voor de puien is door ons zelf bij een gespecialiseerde houthandel geselecteerd. Onder het deel van de gevel met keramische panelen is een gefrijnde hardstenen plint gemaakt. In het rechterzijlicht naast de entreedeuren is een speciaal voor dit voor dit project ontworpen brievenbus van geborsteld rvs opgenomen. Bijzonder is dat deze direct in het glas is geplaatst.

oud

nieuw

oud1

brievenbus

expositieruimtedsn

banke3

expositieruimtedsn1

banke4

plg