multimetaal1b

Bedrijfsgebouw offshore industrie Multimetaal

locatie
Scheepmakersweg, Den Helder
opdrachtgever
Grontmij Alkmaar BV
architect
Architectenbureau Tjaart Hoeksema
adviezen constructie, bouwfysica, brandveiligheid
Grontmij Alkmaar BV
aannemer
Henselmans, Noord Scharwoude
ontwerp
2008
uitvoering
2008 - 2009

Publicaties
Corus Colorcoat, Uitgave 5, November 09, pag 6 t/m 9
Corus Colorcoat-online
Archello

Het Helderse metaal- en constructiebedrijf Multimetaal was gehuisvest in de bewapeningswerkplaatsen op het kazerneterrein van de Koninklijke Marine, maar deze had het terrein nodig voor nieuwbouwplannen. Een nieuwe locatie werd gevonden in de nabijheid van veel andere offshore bedrijven en de heli haven op het bedrijventerrein Kooypunt.

Snel!
Begin juni 2008 kreeg Grontmij Alkmaar opdracht om de nieuwbouw en de bedrijfsverplaatsing van Multimetaal binnen een jaar te arrangeren. In een één-tweetje met Grontmij werden organisatiemodellen ontwikkeld. Modellen met potentie werden vertaald naar 3D modellen. In het uiteindelijke model is het totale programma van eisen met werkplaatsen, magazijnen, testruimten en kantoren ondergebracht in één bouwvolume. Begin juni 2009 werd de nieuwe huisvesting door Multimetaal in gebruik genomen.

Fibonacci
De kantoorgevel en de grote schuifdeuren van de twee grootste werkplaatsen zijn in een groot grijsblauw kader ondergebracht. De overige gevels zijn bekleed met verticale banen geprofileerd staalplaat in drie grijstinten. In de donkerste banen is een diversiteit aan gevelopeningen opgenomen. Voor de breedte van de banen is de reeks van fibonacci (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, etc) aangehouden. Deze verdeling maakte het mogelijk om alle gevelopeningen binnen 6 duidelijk verschillende baanbreedtes op te nemen.

multimetaal2

multimetaal3

multimetaal4

Dsit2a

multimetaal6

multimetaal7