hangaar0b

Marinus Kortenhoeve Hangaar

lokatie
Postweg, Eierland, Texel
architect
Architectenbureau Tjaart Hoeksema
opdrachtgever
Vliegtuig Onderhoud Texel
bouwkundige uitwerking & constructie
Montage en Aannemingsbedrijf Miedema, Lutjegast
aannemer
Montage en Aannemingsbedrijf Miedema, Lutjegast
ontwerp
2005
uitvoering
2007

Vliegtuigonderhoud Texel zat al sinds jaar en dag in een hangar van het vliegveld. De werkzaamheden waren langzaam uitgebreid. Zoon Michael was vader Marinus gaan helpen. Marinus liep al tegen 70 en het werd tijd voor ‘deeltijdpensioen’. Maar hij kan het sleutelen nog niet laten. Michael benaderde Bart, een oude schoolvriend van de vliegtuigbouwschool, om voor hem te gaan werken. En zo was het al met al een heel bedrijf geworden.

Eigen hangaar
Jaren terug hadden ze al eens met de gemeente gesproken over een eigen stukje grond op het vliegveld. Daar moest dan de eigen hangar komen. De gemeente had een beeldkwaliteitplan voor het vliegveld. Dat was lastig. Iemand had gezegd dat dat betekent dat de gevels dan van metselwerk moeten worden. Dat is duur. Met dat in het achterhoofd en mopperend op de gemeente kwam Michael bij ons aan.

Bollenschuur
Wat is een hangar meer dan een bollenschuur met kapsones? Vanuit die stelling gingen we aan het werk. Binnen de mogelijkheden van systeembouwers werden oplossingen gevonden: een eenvoudige bouwmassa bestaande uit een staalskelet bekleed met metaalkleurige geprofileerde sandwichpanelen en een prefab betonnen plint. In kopgevel aan de landingsbaankant is een groot gat met overheaddeuren gemaakt. Het gat is afgezet met een gezet stalen kader. Dit kader hebben we terug laten komen in de kopgevel die vanaf de weg zichtbaar is. Hierbinnen is met vlakke sandwichplaten en antraciet kleurige kozijnen een abstracte compositie gemaakt. In de zijgevels zijn kleine openingen gemaakt.

Lichtreflectie
Bijzonder is het spel van lichtreflectie dat waarneembaar is bij het passeren van de voorgevel op zonnige dagen. Komend uit het zuiden reflecteren de zuidzijden van de cannelures het zonlicht en lijken de vlakke panelen binnen het kader donkerder. Vanuit het noorden komend draait dit effect om, nu lijken de vlakke panelen lichter.

hangaar2

hangaar3

hangaar4

hangaar5

hangaar6

Hangarpresentatieplg315