duinex1b

Duin Bouwbedrijf
Kantoor, werkplaats en opslagruimte

lokatie
Spinbaan, Den Burg, Texel
architect
Architectenbureau Jan Visser, Texel
projectarchitect
Tjaart Hoeksema
opdrachtgever
Duin Bouwbedrijf BV, Den Burg
adviezen constructie
Ingenieursbureau Vlagsma, Heerenveen
aannemer
Duin Bouwbedrijf BV, Den Burg
ontwerp
2003
uitvoering
2004-2005

 

 

 

vogel1

 

 

vogel2

 

 

vogel3

De aannemer en de architect
De opdrachtgever was geen onbekende voor de architect. Ze werkten al jaren samen aan projecten. De architect had geleerd een beetje als een aannemer te denken en de aannemer op zijn beurt was geïnteresseerd geraakt in architectuur. Na afloop van bouwvergaderingen ontstonden de eerste ideeën voor de nieuwe huisvesting van de aannemer. De aannemer, die 25 jaar terug als leerling timmerman bij het bedrijf begonnen was waar hij nu directeur/eigenaar van is, had uitgesproken ideeën over organisatie, uitstraling en techniek. De organisatie zag hij zo plat mogelijk, direct contact tussen werken, werkplaats en kantoor. In elk geval geen gebouw waar aan de voorkant 'de pakken' en aan de achterkant 'de overalls' in lopen. Hij wilde een gebouw van deze tijd, maar wel één waarin hij zijn ambachtelijke gevoel voor detaillering en kwaliteit in kwijt kon. Daarnaast houdt hij van netjes werken, zorgvuldige maatvoering, geen overbodige aftimmeringen, enzovoort. Zo ontstond de gedachte een gebouw te ontwerpen waarbij ruwbouw zoveel mogelijk afbouw is en de bouwwijze in het interieur zichtbaar is.

Compositie van volumes
Het gebouw bestaat compositorisch gezien uit drie elementen; een loodsdeel, een voorzieningenblok en een kantoordeel. De loods heeft in het midden een verhoogd deel, daar staan de stellingen met bouwmateriaal, links en rechts van de stellingen kan met busjes ingereden worden om de materialen in te laden. Het deel rechts van het verhoogde middendeel is de opslagruimte voor materieel. Het deel links is de werkplaats waar kozijnen, houtskelet- en andere bouw-elementen worden gemaakt. Een statisch vormgegeven rechthoekig blok verbindt de werkplaats met het kantoor. In dit blok liggen alle dienende functies: toiletgroepen, kantine, vergaderruimte, archief, magazijn hang- en sluitwerk, en de technische ruimte.

Kromming
De plattegrond van het kantoor heeft aan één zijde een kromming die de bezoeker de weg naar de entree wijst en dit bouwdeel een meer dynamische vorm geeft. De entree ligt tussen de werkplaats en kantoor in. Op deze wijze kijkt de bezoeker vanuit de entreehal eerst in de werkplaats alvorens het kantoor binnen te gaan. Hiermee wilde de aannemer tot uitdrukking brengen dat het kantoor ‘slechts’ het representatieve en administratieve deel van het bedrijf is, en dat de belangrijkste werkzaamheden uit iets anders bestaan en elders plaatsvinden, namelijk het bouwen zelf. 
Kenmerkend voor het pand is de grote openheid zowel binnen kantoor als vanuit de werkplaats naar het kantoor en vice versa. Een grote vide verbindt de twee kantoorverdiepingen. De kantoren zijn slechts door glaspuien en kastenwanden afgescheiden

Vormgeving en materialen
De verschillende bouwdelen hebben elk een eigen constructieve opzet en materialisatie gekregen. Deze zijn zo veel mogelijk in het zicht gelaten. Het verhoogde deel van de loods wordt gedragen door stalen vakwerkspanten. Deze dragen ook de liggers die de lager gelegen ruimten links en rechts van de vakwerken overspannen. In de gevels van het loodsdeel zijn de gevelvlakken met doorschijnende glasvezelpanelen (met daarin onzichtbaar de overheaddeuren opgenomen) beeldbepalend.
Het voorzieningenblok is gemetseld met een donker roodbruine steen, deze is ook in het interieur zichtbaar. Het metselwerk is hier dragend gebruikt, inclusief de toegepaste rollagen. De gevel van dit bouwdeel heeft een vrij gesloten karakter met relatief smalle kozijnopeningen. Diepe negge’s benadrukken de massa van dit deel. Het kantoordeel bestaat uit een staalskelet, de verdiepingsvloer en het dak worden gedragen door kolommen. De gelamineerde houten balken die de dakplaten van geprofileerd staalplaat dragen lopen door naar buiten en maken zo deel uit van de expressie van de gevel. De gevel van dit deel bestaat uit horizontale bandramen ter plaatse van de verdiepingsvloer gescheiden door een lichtgele band van gelijmd metselwerk die in het gebouw doorloopt. Een fors dakoverstek dekt het kantoor en het verhoogde deel van de loods af.

duinplg00

duinplg01

duinex2a

duinex3

duinex4

duinex5

duinint1

duinint2

duinint3

duinint4