houtbouw1b

Kantoor Houtbouw 't Zand

lokatie
Prins Clausweg, 't Zand, gemeente Zijpe
architect
Architectenbureau Tjaart Hoeksema
opdrachtgever
Houtbouw 't Zand
bouwkundige uitwerking
Bouwkundig Buro Sijnsael en van Wijck
constructieve adviezen
Adviesburo WFO
aannemer
Houtbouw 't Zand
ontwerp
2007
uitvoering
2008

publicaties
Bouwwereld 15/07/2008, jaargang 104, blz 14,15,16
Pontmagazine nr 22, jaargang 2008, blz 12,13
De Houtkrant nr 11, 9 juni 2008, voorpagina en blz 5

Het bedrijf Houtbouw ’t Zand verzorgt onder andere prefab houtskeletbouw. Binnen het bedrijf is er dus veel kennis over ontwerpen en bouwen. Niet vreemd dat men in eerste instantie zelf het ontwerp voor de nieuwbouw van hun kantoor gemaakt had. Ook de bouwvergunning was door de gemeente afgegeven en de fundering zat al in de grond. Toch ontstond de behoefte de bouwplannen eens met een architect tegen het licht te houden. Wij werden gevraagd een second opinion te geven.

Horizontale banden
De plattegronden bleken veel efficiënter gemaakt te kunnen worden. Wij hebben er heldere ruimtes van gemaakt, gescheiden door een middengebied waarin de entree, het trappenhuis en de toiletten zijn ondergebracht. Door de entree en het trappenhuis naar buiten te schuiven ontstaat een kleine vide die de ruimtes van de twee verdiepingen met elkaar verbindt. De gevel is opgebouwd uit horizontale banden van hout en glas die, volgens oude houtbouwtechnieken, naar boven toe uitkragen en het gebouw expressie geven. Het naar buiten geschoven trappenhuis doorbreekt het ritme van banden en accentueert de entree.

Draagstructuur
Ook op niveau van draagstructuur is het ontwerp aangepakt, het voorgenomen staalskelet met verlaagde systeemplafonds is vervangen door een structuur van in het zicht blijvende gelamineerde houten liggers die met hun stramien de hoofdvorm versterken. Op deze liggers is een staalplaat-betonvloer gemaakt. De keuze voor betonvloeren is ingegeven door het energie-concept. Verwarming en koeling van het gebouw vind plaats door middel van een aquifier, een combinatie van een warmte- en koudebron in de bodem. De warmte om de bron ‘op te laden’ komt van een asfalt zonnecollector in het wegdek nabij het gebouw.

 

 

Houtbouwplg

houtbouw2houtbouw3

houtbouw4

houtbouw5