begeleidwonen1b

Begeleid wonen Den Burg

lokatie
Burgerhoutstraat, Den Burg, Texel
architect
Architectenbureau Jan Visser, Texel
projectarchitect
Tjaart Hoeksema
opdrachtgever
Stichting Woontij, Begeleid wonen Stichting Blied
adviezen constructie
Ingenieursbureau Vlagsma, Heerenveen
aannemer
Duin Bouwbedrijf BV, Den Burg
ontwerp
2002
uitvoering
2004-2005

 

sit

6 wooneenheden en gemeenschapsvoorzieningen t.b.v. jongeren met syndroom van Down.
In opdracht van de Stichting Woontij en Begeleid wonen Stichting Blied ontworpen woongebouw voor zelfstandig, maar onder voortdurende begeleiding wonende jong volwassenen met het syndroom van Down.

Heldere structuur
Het gebouw is opgezet met een zo helder mogelijke structuur. De achterliggende gedachte is tweeledig: enerzijds is deze structuur bevorderlijk voor oriëntatie voor de specifieke bewoners, anderzijds kan de bouwkundige structuur in de toekomst ook worden gebruikt voor twee eengezinswoningen of vier appartementen. Het ontwerp bestaat uit twee brede traveeën met wooneenheden gescheiden door een smalle middentravee met de entree en een trap die verdieping met de tuin verbindt . Op de begane grond is de linker travee gebruikt voor een gemeenschappelijke woonkamer, woonkeuken en een slaapvertrek voor de begeleiding. De zes wooneenheden bestaan elk uit een woon/slaapkamer met een keukentje en een badkamer.

Rode ramen
De gevels zijn aangepast aan de context, de voorgevel sluit met zijn oranjebruine steen aan op de naastgelegen bebouwing. De achtergevel die aan een diepe achtertuin ligt is van hout gemaakt. De brede houten zijgevels worden gebroken door een gemetseld middendeel. De gevelopeningen in de voor- en achtergevel zijn identiek; staande rechthoekige openingen opgedeeld in een smal - en een breed gedeelte waar draaiende delen - raam of deur - in kunnen. Door de te wisselen met posities van draaiende delen ontstaat een levendige compositie. De draaiende delen hebben per wooneenheid een eigen kleur gekregen. Op deze manier kunnen de bewoners duidelijk maken waar ze wonen: bijvoorbeeld: “aan de voorkant bij de rode ramen“.

gevels990a1

plg582aplg582a1

plg582a2begeleidwonen2

plg582a2abegeleidwonen3