EHBAlogowit

Italiaanse spaghettiwesterns

Particuliere woning

Henk Jan Barendregt is een aannemer die ook in in autocad kan tekenen en constructies kan berekenen. Daarom had hij zelf zijn eigen huis getekend, helemaal zoals hij wilde dat het er uit zou gaan zien.

De bouwtekeningen waren gemaakt en zelfs de bouwbesluit-berekeningen had hij al laten maken. Bij de welstandscommissie stortte zijn droomhuis binnen enkele minuten in. Allerlei onderdelen keurde men af. Zo was de dakhelling te flauw, de veranda aan de voorgevel deed de heren van de welstandscommissie aan Italiaanse spaghettiwesterns denken, etc. Kortom, de boodschap was om maar opnieuw te beginnen.

Henk Jan zocht daarna contact met ons bureau. De opzet van plattegronden was redelijk goed doordacht, maar aan de gevel waren nog verbeteringen mogelijk. Met de tekeningen op tafel werden toen de contouren geschetst van hoe het anders zou kunnen. Anderhalf uur later was het klaar. Henk Jan Barendregt was blij en had een nieuwe droom. De nieuwe woning heeft hij ook zelf uitgetekend. Met de print onder de arm is hij nog één keer bij ons bureau langs geweest. Met een potlood werden wat laatste puntjes op de i gezet. De bouwaanvraag heeft hij ook zelf weer gedaan.

Twee maanden later kwam ik hem in de auto tegen, het raam ging open, een hand met de duim omhoog...

hoofdweg20gev786

Oorspronkelijk ontwerp
Een dakhelling van slechts 45 graden is in Noord Holland en op Texel niet gebruikelijk, en is als vorm niet erg 'krachtig'. De woning had een veelheid aan toevoegingen aan het hoofdvolume: een veranda, een balkon, een uitbouw en dakkapellen.

hoofdweg20gev786a

Aangepast ontwerp
De dakhelling is steiler geworden: 50 graden. Het aantal toevoegingen teruggebracht tot alleen een uitbouw. De gevelindeling is eenvoudiger geworden, de dakkapellen zijn vervangen door dakramen. De woning heeft een gemetselde plint gekregen.

barendrecht2

meer voorbeelden

eelman174

"dat ik dáár nou niet zelf op gekomen ben"

Erker jaren zestig woning

Piet Eelman is timmerman en heeft in zijn leven al een aantal woningen voor zichzelf gebouwd. Hij woont nu aan de Muyweg op Texel, een mooie plek. Het uitzicht is inderdaad prachtig, maar de woonkamer van waaruit hij van dat uitzicht geniet is een beetje ... lees verder...

nieuw174

"Gewoon goed kijken"

Erker jaren dertig woning

Nanth Hemken is gek op huizen, ze heeft er zelfs haar werk van gemaakt: Huis en Hart, woningen kopen, opknappen en doorverkopen, daar ligt haar passie. Nanth geeft huizen een hart!
Aan de Jachtlaan in Apeldoorn staat op de hoek een prachtig ... lees verder...

Zandstra174

"Die is gaaf"

Particuliere woning

De woning staat op een heel bijzondere plek; midden in het centrum van den Burg, verstopt achter een pakhuis, met een 1500 m2 grote tuin.
De bestaande woning was op... lees verder...

houtbouw174

Second opinion

Kantoor

Houtbouw ’t Zand had in eerste instantie zelf het ontwerp voor de nieuwbouw van hun kantoor gemaakt, de vergunning was afgegeven en de fundering zat al in de grond. Daarna ontstond toch de behoefte de bouwplannen eens met een architect tegen het licht te houden... lees verder...

arsenal174

Welstandsperikelen

Clubgebouw voetbalvereniging

De kunstgras voetbalvelden waren al aangelegd en in gebruik en ingenieursbureau Grontmij Alkmaar had een ontwerp laten maken van het clubgebouw. Dit werd echter keer op keer afgekeurd door de Amsterdamse welstandscommissie. De vraag voor ons was eenvoudig: "Kun je op basis van... lees verder...