EHBAlogowit1

Second opinion

Kantoor Houtbouw 't Zand

Houtbouw ’t Zand verzorgt onder andere prefab houtskeletbouw. Binnen het bedrijf is er dus veel kennis over ontwerpen en bouwen. Niet vreemd dat men in eerste instantie zelf het ontwerp voor de nieuwbouw van hun kantoor gemaakt had. Ook de bouwvergunning was door de gemeente afgegeven en de fundering zat al in de grond. Toch ontstond de behoefte de bouwplannen eens met een architect tegen het licht te houden. Wij werden gevraagd een second opinion te geven.

De plattegronden bleken veel efficiënter gemaakt te kunnen worden. Wij hebben er heldere ruimtes van gemaakt, gescheiden door een middengebied waarin de entree, het trappenhuis en de toiletten zijn ondergebracht. Door de entree en het trappenhuis naar buiten te schuiven ontstaat een kleine vide die de ruimtes van de twee verdiepingen met elkaar verbindt. De gevel is opgebouwd uit horizontale banden van hout en glas die, volgens oude houtbouwtechnieken, naar boven toe uitkragen en het gebouw expressie geven. Het naar buiten geschoven trappenhuis doorbreekt het ritme van banden en accentueert de entree.

Ook de draagstructuur van het ontwerp is aangepakt. Het voorgenomen staalskelet met verlaagde systeemplafonds is vervangen door (in het zicht blijvende) gelamineerde houten liggers die met hun stramien de hoofdvorm versterken.

houtbouwoud582

Oorspronkelijk ontwerp
De ronding van de gevel is geknikt. De gevel wordt gemaakt met smalle, liggende schroten. De band met ramen wordt telkens onderbroken door smalle verticale plankjes. De twee verdiepingen hoge pui bij de entree suggereert dat daar hoge hal achter ligt; deze is echter niet aanwezig.

Houtbouwnw582

Aangepast ontwerp
De ronding in de gevel is niet meer geknikt en wordt gemaakt met brede, staande, ruwhouten delen. Hierdoor worden horizontale banden gevormd die ten opzichte van elkaar verspringen. Daarmee krijgt de gevel meer diepte. De kozijnen worden ook verbonden in doorgaande horizontale banden. De banden worden doorbroken door een witte 'krul' die de voordeur markeert. Deze ligt onder het naar buitengeschoven tussenbordes van de hoofdtrap. Hierachter ligt een hal over twee verdiepingen die alle ruimtes met elkaar verbindt.

houtbouw2

Gebouwd
Doordat de houten banden ten opzichte van de kozijnstroken naar buiten springen kon onzichtbaar een zonwering uit screens worden opgenomen.

Rob Dekker, directeur/eigenaar Houtbouw 't Zand:

"Toen wij in 2001 onder de nieuwe naam Houtbouw ’t Zand begonnen hadden we niet kunnen vermoeden dat de prefab houtskeletbouw binnen de bouw zo snel zou groeien. We groeiden daarom al snel uit ons jasje aan de kanaalkade in ’t Zand. Op industrieterrein Kolksluis werd een geschikt kavel gevonden voor de uitbreiding van onze activiteiten. Een eerste ontwerp werd zelf gemaakt en ingediend bij de gemeente. Het plan was om de nieuwbouw in 3 fasen te laten plaatsvinden, afhankelijk van de groei van het bedrijf. Fase 1 en fase 2 bevatten beiden een productiehal van 1000 m² en deze werden in 2004 en 2006 gerealiseerd. Fase 3 zou het kantoor zijn. Hier waren we eerder aan toe aan gedacht en in 2007 werd de knoop doorgehakt om fase 3 te starten.

Ons ontwerp voor het kantoor was op zich niet verkeerd, maar toch ontbrak er wat aan. Het had te weinig uitstraling en de indeling was nog niet echt praktisch. De ronde vorm lag echter al vast, aangezien we de fundering voor fase 3 al bij fase 2 hadden gestort. Via Bouwkundig Bureau Sijnesael en van Wijck zijn we in contact gekomen met Tjaart en we hebben onze uitdaging met hem gedeeld. Toen Tjaart na een aantal weken met zijn eerste ideeën en schetsen kwam aanzetten, konden we ons enthousiasme niet verbergen. Deze kant moest het opgaan. Vooral de switch van staal naar houtskeletbouw was voor ons erg belangrijk. Dit was constructief een leuke uitdaging. Samen met adviesbureau WFO en onze eigen constructeur Richard Blom hebben we na veel overleg een oplossing gevonden om zonder staalconstructie te kunnen bouwen.

Het eindresultaat mag er wezen en we werken er dagelijks met veel plezier. Het is een praktisch, helder en fris kantoor geworden. Het straalt net als ons bedrijf ‘hout’ uit en we krijgen nog steeds complimenten van bezoekers. Zo zie je maar dat de keuze voor een architect / ontwerper een zeer belangrijke is. En bij ons is de keuze voor Tjaart zeer goed bevallen."

RobDekker

meer voorbeelden

eelman174

"dat ik dáár nou niet zelf op gekomen ben"

Erker jaren zestig woning

Piet Eelman is timmerman en heeft in zijn leven al een aantal woningen voor zichzelf gebouwd. Hij woont nu aan de Muyweg op Texel, een mooie plek. Het uitzicht is inderdaad prachtig, maar de woonkamer van waaruit hij van dat uitzicht geniet is een beetje ... lees verder...

nieuw174

"Gewoon goed kijken"

Erker jaren dertig woning

Nanth Hemken is gek op huizen, ze heeft er zelfs haar werk van gemaakt: Huis en Hart, woningen kopen, opknappen en doorverkopen, daar ligt haar passie. Nanth geeft huizen een hart!
Aan de Jachtlaan in Apeldoorn staat op de hoek een prachtig ... lees verder...

barendrecht174

Italiaanse spagettiwesterns

Particuliere woning

Henk Jan Barendregt is een aannemer die ook in in autocad kan tekenen en constructies kan berekenen. Daarom had hij zelf zijn eigen huis getekend, helemaal zoals hij wilde dat het er uit zou gaan zien. De bouwtekeningen waren gemaakt en zelfs... lees verder...

Zandstra174

"Die is gaaf"

Particuliere woning

De woning staat op een heel bijzondere plek; midden in het centrum van den Burg, verstopt achter een pakhuis, met een 1500 m2 grote tuin.
De bestaande woning was op... lees verder...

arsenal174

Welstandsperikelen

Clubgebouw voetbalvereniging

De kunstgras voetbalvelden waren al aangelegd en in gebruik en ingenieursbureau Grontmij Alkmaar had een ontwerp laten maken van het clubgebouw. Dit werd echter keer op keer afgekeurd door de Amsterdamse welstandscommissie. De vraag voor ons was eenvoudig: "Kun je op basis van... lees verder...