EHBAlogowit

"Gewoon goed kijken"

Erker jaren dertig woning

Nanth Hemken is gek op huizen, ze heeft er zelfs haar werk van gemaakt: Huis en Hart, woningen kopen, opknappen en doorverkopen, daar ligt haar passie. Nanth geeft huizen een hart!
Aan de Jachtlaan in Apeldoorn staat op de hoek een prachtig kloek huis, een beetje klassiek en voornaam is het zelfs, ze had er zelf wel zin in. Alleen op een hoek van het huis stond een soort goedkoop glazen kasje, als een soort serre, dat iemand er ooit tegenaan had laten zetten.
Die moest weg, dat kon beter, haar vaste aannemer zou het doen en had alvast een tekening gemaakt. Ze mailde ons even om te weten wat wij er van vonden. Tja Nanth, deze is bouwkundig wel beter, maar qua vormgeving past ie nog steeds niet bij je huis. Feitelijk ruil je het ene hok in voor het andere hok.
Hoe dan, was de vraag. Ja weet je, was ons antwoord, bij een goed ontwerp zie je niet dat het er later aan toe is gevoegd, daarvan heb je het idee dat het er altijd al heeft gestaan.
Maar hoe moet dat dan...? Gewoon goed kijken naar het bestaande huis, hoe zijn de kozijnen, het metselwerk en de dakranden gemaakt, bestaande hoogtes overnemen en dan wordt het wat!
De gemailde tekening werd geprint, daar werd op verder geschetst, vervolgens gescand en naar Nanth en haar aannemer gemaild. Na twee rondes was het goed. Nanth en haar aannemer waren beiden tevreden. Hoe een kleine inspanning een verschil kan maken.

Nanth Hemken, Huis en hart:

"Toen ik mijn jaren dertig huis kocht wist ik dat er veel moest gebeuren. Een andere indeling, een nieuwe keuken, badkamer, nieuwe vloeren. Allemaal niet zo'n punt. Alleen de serre vond ik wel een uitdaging. Qua gebruik wist ik wat ik wilde.  Een lekkere lichte ruimte om te lezen en tv te kijken. 
De vormgeving bleek wat lastiger. Want hoe integreer je een serre mooi bij een oud huis? Het is per slot toch de blikvanger van het huis. Mijn aannemer kwam met ideeen maar ik had het idee dat het beter kon. Authentieker.
Op dat moment heb ik Tjaart Hoeksema ingeschakeld. Een no nonsense architect met een heldere kijk op zaken. Voor een zeer betaalbaar bedrag heeft hij mijn serre opnieuw geschetst. Dat was een leuk proces. Hij verstond de kunst om mijn gebruikers wensen te vertalen in een serre die qua verhouding precies bij de rest van het huis paste. Niet alleen in de grote lijn maar ook in de detaillering van kozijnen, metselwerk etc. 
Ik heb zijn tekeningen voorgelegd aan mijn aannemer en die heeft de serre vervolgens gemaakt. Ik kan dit iedereen aanraden. Op deze manier kijkt er toch een bekwaam architect mee en dat zie je in het resultaat.
Mijn serre is een heerlijke leefruimte geworden. Praktisch en licht van binnen en authentiek en mooi van buiten!"

Nanth

jachtlaangevels786a

bestaande toestand met serre
Een schuin dak van glas, terwijl de oorspronkelijke aanbouwen een plat dak hebben. Daaronder twee verschillende puien: de ene pui heeft een schuifdeur met grote glasvlakken, de andere pui bestaat uit kleine vlakjes met roedes.

plan aannemer
Het oorspronkelijke dak wordt doorgetrokken, daaronder twee verdiepingshoge puien met een te grove vlakverdeling.

 

aangepast ontwerp
De gemetselde plint van de woning wordt doorgetrokken. In de nieuwe kozijnen worden tussendorpels gemaakt, op dezelfde hoogte als het oorspronkelijke kozijn in de achtergevel. Het dak wordt iets lager geplaatst, gelijk met de dakrand van het naastgelegen kozijn in de achtergevel.

bestaand242a

nieuw242a

meer voorbeelden

eelman174

"dat ik dáár nou niet zelf op gekomen ben"

Erker jaren zestig woning

Piet Eelman is timmerman en heeft in zijn leven al een aantal woningen voor zichzelf gebouwd. Hij woont nu aan de Muyweg op Texel, een mooie plek. Het uitzicht is inderdaad prachtig, maar de woonkamer van waaruit hij van dat uitzicht geniet is een beetje ... lees verder...

barendrecht174

Italiaanse spagettiwesterns

Particuliere woning

Henk Jan Barendregt is een aannemer die ook in in autocad kan tekenen en constructies kan berekenen. Daarom had hij zelf zijn eigen huis getekend, helemaal zoals hij wilde dat het er uit zou gaan zien. De bouwtekeningen waren gemaakt en zelfs... lees verder...

Zandstra174

"Die is gaaf"

Particuliere woning

De woning staat op een heel bijzondere plek; midden in het centrum van den Burg, verstopt achter een pakhuis, met een 1500 m2 grote tuin.
De bestaande woning was op... lees verder...

houtbouw174

Second opinion

Kantoor

Houtbouw ’t Zand had in eerste instantie zelf het ontwerp voor de nieuwbouw van hun kantoor gemaakt, de vergunning was afgegeven en de fundering zat al in de grond. Daarna ontstond toch de behoefte de bouwplannen eens met een architect tegen het licht te houden... lees verder...

arsenal174

Welstandsperikelen

Clubgebouw voetbalvereniging

De kunstgras voetbalvelden waren al aangelegd en in gebruik en ingenieursbureau Grontmij Alkmaar had een ontwerp laten maken van het clubgebouw. Dit werd echter keer op keer afgekeurd door de Amsterdamse welstandscommissie. De vraag voor ons was eenvoudig: "Kun je op basis van... lees verder...