EHBAlogowit

Welstandsperikelen

Clubhuis voetbalvereniging ASV Arsenal

Voetbalclub Arsenal wilde een nieuw clubgebouw vlak achter het Olympisch Stadion. De kunstgras voetbalvelden waren al aangelegd en in gebruik en ingenieursbureau Grontmij Alkmaar had een ontwerp laten maken van het clubgebouw. Dit werd echter keer op keer afgekeurd door de Amsterdamse welstandscommissie.
De vraag voor ons was eenvoudig: "Kun je op basis van de al ontworpen plattegronden een plan ontwerpen waar de welstandscommissie het wel mee eens is?" Bijkomende randvoorwaarde: no cure no pay. In de tweede sessie van de welstandscommissie werd het plan goedgekeurd: een helder ontwerp bestaande uit een plint die zwaar en relatief gesloten is met daarin de kleedkamers, materiaalbergingen etc. De verdieping van het clubgebouw is open en paviljoenachtig daar zijn de kantine en de bestuurskamers.
In de materiaalkeuze hebben we ons laten inspireren door het Olympisch Stadion van architect Wils: orangebruin metselwerk, stalen dakranden en prefab betonnen banden in het metselwerk.

arsenal1oud582

entreezijde
oorspronkelijk ontwerp
Een stapeling van zwarte en oranje baksteenmassas. De entree van de kantine (een soort tuindeuren uit de woningbouw) zit op de begane grond terwijl de kantine op de verdieping zit. De veelheid aan verschillend gevormde kozijnen leidt tot een onrustig gevelbeeld.

arsenal1nieuw582a

entreezijde
aangepast ontwerp
De onderverdieping vormt de massieve plint van de paviljoenachtige bovenverdieping. Een royale trap verbindt het voorterrein direct met de kantine en bestuurskamers. Onder zijn alle kozijnen enkele of dubbele deuren, boven zijn de kozijnen verbonden in een doorgaande glazen band.

arsenal2oud582

veldzijde
oorspronkelijk ontwerp
De gefragmenteerde gevel van de kantine op de verdieping is ondergeschikt aan het zware zwarte baksteenvolume met de kleedkamers op de begane grond. De kantine is aan deze zijde toch noch gedeeltelijk gesloten, terwijl goed uitzicht op het veld belangrijk is.

Arsenal2nieuw582

veldzijde
aangepast ontwerp
Door de glazen pui op de verdieping ontstaat er een maximaal contrast tussen onderbouw en bovenbouw. De kantine is aan de zijde van de voetbalvelden geheel van glas: maximaal uitzicht.

arsenal4

Eindresultaat
In de onderverdieping zijn de lichtopeningen ter plaatse van de kleedkamers gereduceerd tot smalle verticale spleten.

meer voorbeelden

eelman174

"dat ik dáár nou niet zelf op gekomen ben"

Erker jaren zestig woning

Piet Eelman is timmerman en heeft in zijn leven al een aantal woningen voor zichzelf gebouwd. Hij woont nu aan de Muyweg op Texel, een mooie plek. Het uitzicht is inderdaad prachtig, maar de woonkamer van waaruit hij van dat uitzicht geniet is een beetje ... lees verder...

nieuw174

"Gewoon goed kijken"

Erker jaren dertig woning

Nanth Hemken is gek op huizen, ze heeft er zelfs haar werk van gemaakt: Huis en Hart, woningen kopen, opknappen en doorverkopen, daar ligt haar passie. Nanth geeft huizen een hart!
Aan de Jachtlaan in Apeldoorn staat op de hoek een prachtig ... lees verder...

barendrecht174

Italiaanse spagettiwesterns

Particuliere woning

Henk Jan Barendregt is een aannemer die ook in in autocad kan tekenen en constructies kan berekenen. Daarom had hij zelf zijn eigen huis getekend, helemaal zoals hij wilde dat het er uit zou gaan zien. De bouwtekeningen waren gemaakt en zelfs... lees verder...

Zandstra174

"Die is gaaf"

Particuliere woning

De woning staat op een heel bijzondere plek; midden in het centrum van den Burg, verstopt achter een pakhuis, met een 1500 m2 grote tuin.
De bestaande woning was op... lees verder...

houtbouw174

Second opinion

Kantoor

Houtbouw ’t Zand had in eerste instantie zelf het ontwerp voor de nieuwbouw van hun kantoor gemaakt, de vergunning was afgegeven en de fundering zat al in de grond. Daarna ontstond toch de behoefte de bouwplannen eens met een architect tegen het licht te houden... lees verder...